Sem Plastik, Bütünleşik ve Katma Değerli Ürünlere Ağırlık Verecek

Plastik gıda ambalajı üreten Sem Plastik, ayrıca bünyesinde faaliyet gösteren hammadde distribüsyon şirketi CredoyPolimer, grubun dış ticaretini yürüten Sem Global Dış Ticaret ve Sem Stüdyo Design Solutions ile pazardaki iddiasını artırıyor. Özellikle inovatif ürünlere yönelik yatırımları artırmayı planladıklarını kaydeden Sem Plastik Kurucu Onursal Başkanı Namık Kemal Eroğlu, ’’Tesislerimizde enjeksiyon, thermoform ve extruzyon proseslerinin tümünü gerçekleştirirken, geri dönüşüm projesiyle kapalı çevrim üretim yapabiliyoruz. Tüm bu prosesleri aynı çatı altında toplamanın verdiği avantaj ile müşterilerimizin ihtiyaçlarına çözümler üretebildiğimiz gibi bu proseslerin çıktısı olan birleşik ürün gamımızı da geliştiriyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçları paralelinde önümüzdeki dönemlerde bütünleşik ve katma değerli ambalajlarımızın sayısını daha da artıracağız’’ dedi.

Yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, 2016’da geçen yılın istikrarını yakalamayı hedeflediklerini belirten Namık Kemal Eroğlu, ’’2015 yılında grup cirosu 170 milyon liraya ulaştı 100 milyon liralık üretimden satış yaptık. Geçen Türkiye’nin en çok ihracat yapan ilk bin firması içinde yer aldık. Aynı zamanda ISO Türkiye’nin En Büyük İkinci 500 Firması arasında yer aldık’’ dedi.

156 ülkeye ihracat yapıyor

Üretimlerinin yüzde 40 ‘ını ihraç ettiklerini ileten Namık Kemal Eroğlu, ’’Kuzey Amerika, Avrupa, Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere, 156 ülkeye ihracat yapıyor. En çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında İngiltere, İspanya, ABD, Filistin, Danimarka, Irak, Almanya, Bulgaristan ve Fransa yer alıyor. Bu arada yeni pazarlara da açılıyoruz. Son dönemde ihracat ağımıza; Angola, Ekvator Ginesi gibi Türkiye’nin geleneksel pazarları dışında kalan ülkeleri de ekledik’’ diye konuştu. Eroğlu, gelecek dönemde özellikle Japonya ve Güney Amerika ülkelerine odaklandıklarını söyledi.

Yatırımda verimlilik ve otomasyona odaklandı

Son iki yılda şirketin kaynaklarını etkin ve verimli kullanması yönünde yatırımlarını artırdıklarını belirten Namık Kemal Eroğlu, şöyle devam etti: ’’Tam otomatik paketleme makineleri, robotik otomasyon sistemleri, süreçlerin birbirine yaklaştırılması, enerji verimliliği, su verimliliği, lojistik ve depolama otomasyonları, yatırımlarımızın çoğunluğunu oluşturdu. Ayrıca verimlilik kaybı yaşadığımız bazı makine ve süreçlerimizde yenileme ve reorganize etme çalışmaları da yaptık. Gelecek dönemde de şirketimizin gelişimi için yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Silivri’de 20 bin metrekare kapalı alana sahip olacak yeni bir üretim tesisi yatırımı için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Böylece kapasitemizi daha da artıracağız.’’

Ar-Ge ve tasarıma kayda değer bir bütçe ayırdıklarını vurgulayan Namık Kemal Eroğlu, ayrıca İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü (İTÜ ENTAS) ile de ortak çalışmalar yaptıklarını bildirdi. Ar-Ge bölümü tarafından geliştirilen ‘BorPlas’ yanmaz tabağın seyahat ekipmanları ürün grubumuz içinde yer aldığını ve havayolu şirketleri tarafından tercih edildiğini dile getiren Eroğlu, ‘’BorPlas’’ ile Türkiye’nin ilk kez fırında erimeyen plastik tabak ürettik. Yemekler, porselen görünümünde ancak porselende çok daha hafif olan BorPlas tabak içinde sunuluyor. Ev tipi elektrikli fırınlarda 200 derecelik sıcaklıkta pişirilip, aynı tabakta servis edilebiliyor. Üstelik bulaşık makinesinde yıkanıp tekrardan kullanılabiliyor. Türkiye’de bir ilk olan fırında erimeyen plastik tabak, dünyadada üç şirket tarafından üretiliyor’’ ifadesinde bulundu.

Faaliyete 1975 yılında tarım makinalarına yedek parça üreterek başladıklarını anlatan Namık Kemal Eroğlu, 1985 yılında da telekomünikasyon sektörü için plastik parçalar ürettiklerini, 1986 yılında ise tek kullanımlık gıda ambalajları üretimine geçtiklerini ifade etti. Bugün itibariyle İstanbul’daki genel merkeze ek olarak Silivri’deki 20 bin metrekarelik ve Malatya’daki 8 bin 500 metrekarelik tesislerde çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Eroğlu, 350 kişiyi istihdam ettikleri bilgisini verdi.

18.05.2016 Tarihli Dünya Gazetesi;

WhatsApp ile paylaş WhatsApp ile paylaş