Mc Donalds’tan THY’ye Filistin’den 153 ülkeye

Ortaokul son sınıf öğrencisi bir çocuk düşünün, elinde çanta, kapı kapı dolaşarak babası ile birlikte ortak ürettiği plastik bardakları satıyor... Bayrampaşa’da küçük bir atölyeden çıkan bu genç girişimci çocuk, hırslı ve azmi ile dünyaya örnek olacak bir başarıya imza atıyor. SEM Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu’nun hikayesi böyle başlıyor. Bayrampaşa’da ürettiği plastik bardakları ilk olarak Taksim’de açılan Mc Donalds’a satıyor. Mc Donald’s tüm tek kullanımlık plastik ürünlerini bu genç girişimciden almaya başlıyor. Bir anda firma büyüyor. Ardından elindeki güçlü referans ile THY’nin kapısını çalıyor. THY ile de iş bağlantısı yapıyor. Aradan yıllar geçiyor ve Silivri’de bir fabrika açıyor Eroğlu... Arından İsrail’e ihracata başlıyor ve şirket bir anda sektöründe lider pozisyona oturuyor. Yurt dışında ilk yatırımını Filistin’e yapıyor. Riskin olduğu yerde fırsat vardır mantığı ile yaptığı bu yatırım dünyada büyük ses getiriyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry kendisi ile tanışmak istiyor. ABD Başkanı Barrack Obama ve Seyh Maktum’un katıldığı girişimcilik zirvelerinde ödüller alıyor. Kısacası orta son sınıfta Bayrampaşa’da başlayan Yavuz’un hikayesi Beyaz Saray’a kadar uzanıyor...

Plastik sektörüne nasıl girdiniz? Sem Plastik nasıl kuruldu?

İstanbul Teknik Üniversitesi mezunuyum.  Ardından Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal yüksek lisans yaptım. Babam Namık Kemal Eroğlu, Anadolu’dan İstanbul’a geldiğinde Silkar Grubu’nda çalışmaya başlıyor. Tarım makineleri üretimi konusunda faaliyet gösteriyor. Bir yandan da üniversitede okuyor. Hem çalışkan hem de güvenilir bir yapısı var. Sırasıyla yükselmeye başlıyor ve ticaret müdürlüğüne kadar yükseliyor. Ardından kendi şirketini kurmak istiyor ve karar alıyor. Bayrampaşa’da bir atölye açıyor. Enjeksiyon makinemiz var, parça üretiyorduk. O dönemde benim idealim satış ve pazarlama konusunda firmamızı daha fazla geliştirmekti. Ortaokul son sınıftayım, o dönem Mc Donalds Türkiye’ye yeni gelmiş. Çok meşhur. Taksim’de, kapıda kuyruk oluyor. Oraya gittiğimde dondurma kapları ve bardakların plastik olduğunu gördüm. Randevu alıp görüştük, Türkiye’de bu ürünü yapabileceğimizi söyledik ve ‘tamam’ dediler. Çalışmaya başladık. Tam o sırada THY’de buna benzer bir ürün gördük. O sıralar THY Hollanda’da alıyor. Orada ya da gittik ve anlaşma imzaladık. Ardından Galeria açıldı, orada bir çok restoran var. Ben elimde çanta ‘böyle bir ürünümüz var almak ister misiniz’ diye soruyorum. Kullan-at ürünlerimizi herkese tanıtmaya başladık.

Büyüme nasıl gerçekleşti? İhracat nasıl başladı?

Büyüme ile birlikte üretim bantlarımızı geliştirdik. Kaliteli üretim yapıyoruz. Pazarın büyümesi ile bizde büyüdük. Tabaklar, çatal, bıçak, bardak vs vs bu tür kullan at ürünleri Türkiye’de ilk üreten firma olduk. Bayrampaşa’dan sonra Doğu Sanayi Sitesi’ne geçtik. 1 dükkanla başladık, 3 dükkana ulaştık. Almanya’dan makine aldık ve getirdik. Bir seferde 80 bin adet üretebiliyor, düşünün ki biz 3 bin taneyi zor üretiyoruz. Artık ihracat yapmamız gerektiğini fark ettik. İsrail’e ilk ihracatımızı yaptık. Türkiye’de bu ürünlerin ilk ihracatını yapan firmayız. İsrail’de pazar lideriyiz. Ayrıca Filistin’e fabrika yaptık. Oradaki şirketin ismi Elit Plastik.  156 ülkeye ihracat yapıyoruz şuan.

Üretim nerede?

Türkiye’de Malatya ve İstanbul Silivri’de bir fabrikamız var. Bu fabrikalarda çalışan sayısı sürekli azalıyor. Çünkü otomasyon gelişiyor. 150 civarında çalışanımız var. Silivri bizim ana lokasyonumuz. Yıllık 5 milyar adet civarında üretim yapıyoruz. Türkiye’nin en büyük bin şirketi içindeyiz. İhracatta da ilk bin içindeyiz. Kendi sektörümüzde en büyük ihracatçıyız.

Kimlerle çalışıyorsunuz?

Türkiye’deki tüm Mc Donalds’ların ve Burger King’lerin plastik ürün ihtiyacını biz karşılıyoruz. Mc Donalds 30 yıldır bugüne kadar dışarıdan aldığı tüm ürünlerde tedarikçisini değiştirdi. Bir tek bizimle halen çalışıyor.  Unilever, Ülker, Sütaş gibi şirketlere satıyoruz. Ayrıca THY’nin tüm ürünleri yine bizden çıkıyor. Ayrıca dünyanın en büyük havayolu şirketleri ürünlerini bizden alıyor. THY dışında, Singapur Havayolları, Emirates Havayolları, Katar Havayolları. Havacılık sektöründe dünyanın en iyi 10 şirketten 7’si bizimle çalışıyor.

BOR’DAN YANMAZ TABAK ÜRETTİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖDÜLÜ ALDI

Yeni ürünler geliştirdik. Uçakta yanmayan tabak geliştirdik. Bildiğiniz fırına attığınızda tabak yanmıyor ve aynı zamanda çizilmiyor. Bu ürünü tekrar kullanma şansınız olabiliyor. Baya bir havayoluna veriyoruz. Çok kullanımlık olduğu için atılmıyor. Borplastik bir ürün. Hammaddesi Bor’dan. Çizilmesini ve yanmasını önlüyor. Bu üründen sürdürülebilirlik ödülü aldık. Farklılaşamazsanız büyüyemezsiniz. Fark yaratmak lazım. Teknolojik gelişmelere önem veriyoruz. Çevresel teknolojiler bizim için önemli. Daha az enerji üreten, plastiğin sertliğini kaybetmeden hafifletiyoruz.

Yatırım dünyada büyük ses getirdi sanırım?

Bizim Filistin’de yaptığımız yatırımı Amerikalılar duydu. Şeyh Maktum ve Obama’nın katıldığı ‘Dünya Girişimcilik’ zirvesinde bana ödül verdiler. Obama’nın ‘Barış İçin Sanayi’ adı altında Ortadoğu’da bir projesi vardı. Bu proje kapsamında bizim yaptığımız Filistin yatırımı önem kazandı. Ödülü Dubai’de Maktum ve Obama’nın katıldığı organizasyonda aldık. O sırada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştük. Bu konuları konuştuk ve tartıştık. Bizim Filistin yatırımımız dünyada ses getirdi.

FİLİSTİN’DEKİ İLK TÜRK SANAYİ YATIRIMINI YAPTI

Filistin’e yatırım fikri nereden çıktı?

Yurtdışında yatırımımızı Filistin’de yaptık. İsrail en büyük pazarımız olması nedeniyle Filistin tercihimiz oldu.  Yerel bir yatırımcı ile ortak yatırım yaptık. Bizim Türkiye’deki eski makinelerimizi götürdük. 4 milyon dolar yatırım yaptık. Filistin’in Batı Şeria Bölgesi’nde bin 200 metrekare kapalı alanda kurulan fabrika, Filistin’deki ilk Türk, dünya genelinde ise dördüncü sanayi yatırımı olma özelliğine sahip.

http://haber.star.com.tr/ekonomi/mc-donaldstan-thyye-filistinden-153-ulkeye/haber-1126307

 

WhatsApp ile paylaş WhatsApp ile paylaş