15.09.2015 Tarihli Sabah Gazetesinde Metin Can imzali haberde ürünümüz BORPLAS'tan bahsedildi.

THY dahil 30 havayolu şirketine ürün veren Sem Plastik, 200 dereceye dayanıklı dünyanın en hafif tabağını geliştirdi. Uçaklar, 500 kg ila 1 ton arasında hafifledi.

Aralarında THY'nin de bulunduğu 30'un üzerinde hava yolu şirketine plastik servis ekipmanları üreten SEM Plastik, sektörde ilginç bir buluşa imza attı. 200 derece ısıya dayanıklı dünyanın en hafif plastiğini geliştiren şirket, bu yolla uçakları 500 kilo ile 1 ton arasında hafifletti. Bu sayede uçakların yakıt maliyetini düşüren buluş yakın zamanda THY tarafından da kullanılmaya başlanacak. Borplas adı verilen ürünün yakıtta yüzde 3'e varan oranda tasarruf sağladığını belirten Sem Plastik CEO'su Yavuz Eroğlu, buluşu şu sözlerle anlattı: "Uçakta kullanılan tabaklar için porselen gibi dayanıklı ama çok hafif bir ürüne ihtiyaç vardı. Ayrıca normal fırında 200 derecelik ısıda erimeyecek ve içinde yemek ısıtılabilecek bir yapıda olması gerekiyordu. Bunu başardık. Mevcutta sunulan bir ısıya dayanıklı tabağın ağırlığı 600 gramken, Borplasın ağırlığı sadece 110 gram. Ortalama bir uçakta 250 yolcu olduğu ve bir yurtdışı uçuşta 2 yemek servisi yapıldığı düşünüldüğünde, tek seferde 250 kilogram hafifleme sağlanıyor. Yemekler, Türkiye'den gidiş-dönüş olarak uçağa yüklendiğinden, gidiş-dönüş bir seferde uçak 500 kilogram hafiflemiş oluyor. Diğer plastik ürünlerini de hesaba kattığımızda 1 tona yaklaşan oranlarda tasarruf mümkün." 

FİLİSTİN'E YATIRIM YAPAN İLK TÜRK

SEM Plastik, aralarında Türk Hava Yolları, Emirates ve Singapur'un da bulunduğu dünyanın en büyük 10 havayolu şirketinin 7'sine üretim yapıyor. Firma, McDonald's ve Burger King gibi fastfood zincirleri ile Coca Cola, Unilever ve Danone gibi gıda üreticilerine de hizmet veriyor. Ayrıca şirket Filistin'e yatırım yapan ilk Türk firma olarak da biliniyor. Filistin'in Batı Şeria Bölgesi'nde kurulan fabrika, günde 4 milyon adetlik üretim gerçekleştiriyor.

AR-GE SAYESİNDE İLKLERİ BAŞARDI

·         Türkiye'deki ilk plastik kristal bardak üretimi

·         Türkiye'deki ilk thermokristal bardak üretimi 

·         Özel statik arındırma yöntemi n Dünyada ilk defa kristal hammaddeden endüstriyel kullanım için antişok üretimi

·         Dünyada sadece 8 ülkede üretilen, fırında erimez plastik tabak üretimi

·         Türkiye'de ilk defa mısır şekerinden, tamamen doğal PLA bardak ve tabak üretimi 

·         Uçaklarda yemek yüklenmesini sağlayan özel lunch box üretimi

 

http://www.sabah.com.tr/ekonomi/2015/09/15/tek-bulusla-ucagi-bir-ton-hafifletti

 

WhatsApp ile paylaş WhatsApp ile paylaş