13 Haziran 2012
DÜNYA PLASTİK DEVLERİ İSTANBUL’DA BULUŞTU…
Türkiye’nin petrokimya yatırımlarında
cazibesi artıyor
Ülkemizin lokomotif sektörlerinden plastik, uluslararası gelişimini sürdürüyor. Dünyanın plastik konusunda lider üreticileri bu gelişimin bir göstergesi olarak İstanbul’da bir araya geldi. Hammadde üretiminden, granül nakliyesine kadar tüm plastik tedarik zincirini kapsayan özelleşmiş tek konferans konumundaki Global Plastik Pazarları ve Ticaret Konferansı bu yıl 11 - 12 Haziran 2012 tarihlerinde, “Plastik Pazarının ve Ticaretinin Köşe Başını Tutarken, Global Ticareti Şekillendirmek” konu başlığı altında gerçekleştirildi.
SEM Plastik Genel Müdürü Yavuz Eroğlu, konferansın açılış gününde yaptığı konuşmasında plastiğin hayatımızdaki yerine ve önemine değinirken, Türk plastik sektörünün son yıllardaki gelişimi konusunda bilgiler verdi. Eroğlu, “Plastik, yaklaşık 50 yıl önce hayatımıza giren ve günümüzde yaşamın her yerinde rahatça örneğine rastladığımız bir ürün. Bardak, pipet, diş fırçası, lensler, bilgisayar, telefon, kulaklık, müzik seti, otomotiv yedek parçaları gibi birçok ürün için plastikten yararlanılıyor” dedi. Plastik sektörünün ülkemizde hızla büyüdüğünü belirten Eroğlu, Türkiye’nin plastikte Avrupa’nın ve yakın bölgesinin merkezi haline geleceğini söyledi. Sektörün 2011 yılını Avrupa üçüncülüğü ile bitirdiğini, 2012 yılı sonunda ise İtalya’yı geçerek Almanya’nın ardından Avrupa’nın en büyük ikinci üreticisi haline geleceğine dikkat çeken Eroğlu, ihracat rakamlarındaki yükselişin de devam ettiğini sözlerine ekledi.
Dünyanın plastik konusundaki en büyük üreticilerini bir araya getiren konferansta Türk plastik sektörünün gelişimini anlatırken kendi yaşam öyküsüne de değinen Eroğlu, çocukluğundan itibaren sektörün ilerlemesine birebir şahit olduğunu belirterek, “1970’li yıllarda babam zaman zaman beni atölyesine götürürdü. Türkiye’de plastiğin başladığı yer, İstanbul Bayrampaşa. Bizim de parçası olduğumuz küçük atölyelerde gelişen bu sektör, azimle, hırsla ve aşkla büyüdü, büyütüldü ve bugün Avrupa’nın en büyük üreticilerinden biri oldu” dedi.
Yavuz Eroğlu, ülkemizin ve sektörün enerji konusundaki sıkıntılarına da konuşmasında değinerek, Türkiye’nin her yıl 50 milyar dolardan fazla enerji ithal ettiğini, cari açığımızın çoğunun da petrol ve gaz ithalatından kaynaklandığını belirtti. Geleceğin enerji kaynakları arasında önemli bir yere sahip olan ve 2020 yılına kadar Amerika’da doğal gazın yarısını karşılayacağı öngörülen kaya gazının alternatif bir enerji kaynağı olarak ülkemizde de son dönemlerde gündeme geldiğini belirten Eroğlu, kaya gazında ülkemizin zengin rezervlere sahip olduğunu ifade etti.
Yavuz Eroğlu sektör olarak en önemli sorunlarının hammaddede dışa bağımlılık olduğunu vurgulayarak, petrokimya alanındaki yeni yatırımların büyük önem taşıdığını belirtti. Eroğlu, “Ülkemizin stratejik konumu ve yeni teşvik sistemi, yeni yatırımlar konusunda Türkiye’nin cazibesini artırdı. Son dönemde Köksan Grubunun Gaziantepte PET yatırımı, Petkim’in dikey entegrasyon yatırımları ve Polyplex Group’un Çorlu’da yaptığı PET yatırımları bu konuda verebileceğimiz güzel örnekler” diye konuştu.
Konferans konuşmacıları ;