MIT Global Startup Workshop Istanbul’da gerçekleştirildi.

 

Sem Plastik Yavuz Eroglu

MIT Global Startup Workshop  28-30 Mart 2012 tarihleri arasında , Başbakan Yardımcısı Sn. Ali Babacan ve ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.

Firmamızın da Genel Müdürümüz Yavuz EROGLU tarafından temsil edildiği etkinlikte , girişimciliğin , istihdam , refah , özgürlük ve inovasyonla olan bağları incelendi ve bu konudaki başarı öyküleri masaya yatırıldı.

Görüştüğümüz , Yavuz EROĞLU konuşmasında SEM Plastik örneğini de vererek , “ Firmaların kendi günlük işleri içerisinde , bazen işletme körlüğüne düştüğünü ancak özellikle bu tür etkinliklerin firmaların ufkunu açmak ve sosyal ağlar vasıtasıyla , vizyonlarını geliştirme imkanı sunduğunu  belirterek , Türkiye 2023 hedeflerine Girişimcilik ortamını geliştirerek ve Girişimcileri teşvik ederek ulaşacaktır.Çünkü Girişimcilik Inovasyonun olmazsa , olmazıdır ve Inovasyonsuzda Türkiye önündeki ülkeleri geçip , Dünya’daki 10 ekonomiden biri  olamaz“dedi.

 

MIT GSW Nedir?

 

MIT Global Startup Workshop  (GSW),  girişimciliği teşvik etmek ve dünya çapında girişimcilik ekosistemleri oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen dünyanın ilk atölye çalışmasıdır.

MIT’ninmottosu “Mens et Manus” (akıl ve el) bir girişimcide olması gereken en temel iki özelliği vurgulamaya yeter: Vizyon ve bu vizyonu başarıyla gerçekleştirebilme becerisi (ve kararlılığı). Bu değerler sistemi, yaklaşık 2 trilyon dolara varan yıllık gelirleri ile dünyanın en güçlü 11. ekonomisine bedel 25.000 aktif şirketin MIT mezunları tarafından hayata geçirilmesini sağlamıştır!

Girişimcilik potansiyeli yalnızca Massachusetts, Cambridge ile sınırlı değil –Doğru insanları bir araya getirerek, dünya çapında girişimcilik ateşini yakabiliriz!  MIT Global Startup Workshop bundan 15 sene önce 1998 yılında, üniversitelere ve girişimciliği destekleyen kurum ve kuruluşlara nasıl başarılı iş planı yarışmaları düzenleyebileceklerini öğretmek amacıyla bir MIT öğrencisinin girişimiyle başladı. Günümüzde iş planı yarışmalarının giderek artmasıyla birlikte, MIT GSW de misyonundadeğişikliğe giderek girişimcilik ekosistemlerini geliştirmeye ve girişimcilik için küresel bir destek ağı oluşturmaya kendini adadı.

Bugüne kadar altı farklı kıtada gerçekleştirilen MIT GSW dünyanın birçok şehrinde 60’dan fazlaülkeden gelen katılımcılara evsahipliği yaptı. Her sene aralarında dünya çapında girişimciler, devlet görevlileri, girişimciliğin destekçileri, öğretim üyeleri ve girişimcilik adaylarının da bulunduğu 300’ü aşkın kişi, girişimcilik gündemini tartışmak, girişimcililik ekosistemini inşa etmeye yönelik iyi uygulamaları paylaşmak ve uluslararası bir ağınparçası olmak amacıyla3 gün süren bu etkinlikte bir araya geliyor. MIT GSW’dagirişimciliğin önde gelen mimarları tarafından yapılan konuşmalar, paneller, sunulan vaka çalışmaları, çalışma seansları ve girişimcilerin iş fikirlerini anlatabilmeleri için zengin fırsatlar sunuyoruz!

Müthiş başarı hikayelerine imza atmış ve katılımcılarla bir arada olmaya, vakit geçirmeye istekli konuşmacıları bulup getiriyoruz. Önceki yıllarda gerçekleştirilen GSW’larda yer almış önemli konuşmacılarımız arasında Sycamore Networks’ün kurucusu Desh Deshpande, Tejas Networks’ün eş-kurucusu ve Genel Müdürü Sanjay Nayak, ZipCar’ın kurucusu Robin Chase’in yanı sıra İzlanda Devlet Başkanı Olafur Grimsson gibi girişimciliği kendi uluslarının önemli önceliklerinden biri haline getiren önemli politikacılar da bulunuyor.

Özetle:

·         MIT GSW, girişimciliği destekleme misyonuyla 1998’den beri gerçekleştirilen dünyanın en köklü atölye çalışmalarından biridir,

·         Biz girişimciliğe duyduğumuz tutkuyu paylaşmak amacıyla MIT öğrencileri tarafından gerçekleştirilen bir girişimiz,

·         Her sene kendi bölgesinde girişimciliği teşvik etmek isteyen farklı bir evsahibi ekip ile işbirliği yapıyoruz,

·         Etkinliğimiz büyük başarılara imza atmış girişimcilerden girişimci adaylarına kadar herkese açık,

·         Bizi ağırlayan ev sahibi toplulukların küresel destek ağımız ile çeşitli bağlantılar kurmasına yardımcı olmayı hedefliyoruz,

·         Etkinlik süresi,konuşmalar ve networking fırsatları arasında eşit olarak bölüştürülmüştür,

·         Bu sene hem bir StartupSergisi (StartupShowcase) hem de bir Küresel İş Planı Yarışması Sunumu gerçekleştirilecektir.

 

Neden Türkiye?

2012 Workshop’ınıMIT Enterprise Forum Türkiye, Özyeğin Üniversitesi,Sabancı Üniversitesi, General Electric (GE) ve Amerikan Büyükelçiliği işbirliğiyle “İnovasyonda Yeni Ufuklar” (DirectionsforInnovations) temasıyla Türkiye’de gerçekleştiriyoruz.  MIT GSW’ye evsahipliği yapacak ülke seçiminde her sene kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. Türkiye, 2012 Workshop’ı için bize teklif sunan pek çok ülkeden yalnızca biriydi.  Türkiye, genç nüfusu ve hızla büyüyen tüketim pazarı ile gelişen bir ekonomi (dünyanın en büyük 17. ekonomisi). Buna ek olarak, Türkiye, antik ticaret yollarının kesişme noktasında kurulmuş, hem siyasal, hem ekonomik açıdan stratejik öneme sahip bir ülke. Bu yönleriyle, Türkiye, girişimciliğin ve yatırımın bölgesel merkezi olmaya aday.

 

İnovasyonda Yeni Ufuklar

Bu sene, inovasyonun girişimciliği nasıl etkilediği üzerinde duracağız. Yeni teknolojik eğilimler, küresel pazardaki eğilimler ile girişimciler, yatırımcılar ve destek veren kurum ve kuruluşlar için stratejik eğilimleri tartışacağız. Bu amaçla hem sektör (örneğinbiyoteknoloji, ağır sanayi) odaklı paneller,hem de şirketlere kendilerini tanıtma imkanı verecek fırsatlar sunacağız. Bu amaçla etkinliğimize katılan bütün konuşmacılarımızdan girişimciliği bütün yönleriyle ve ayrıntılarıyla bize anlatmalarını istedik.

 

GSW 2012 İstatistikleri

 

Toplam Katılımcı Sayısı

368

Türk Katılımcılar

196 (53%)

Uluslararası Katılımcılar

172 (47%)

Öğrenciler

109 (30%)

Ülkeler

33

GSW ile Hayatı Değişenler

10

Konuşmacılar

43

 

Çıktılar

Temel hedefimiz küresel girişimcilik ekosistemindeki çeşitli oyuncuları bir araya getirmek. Katılımcılarımız her sene değiştiği için, MIT GSW’nin yarattığı girişimci veya girişimci hacmini rakamsal olarak takip edememekle birlikte, mezunlarımız MIT GSW sayesinde çok değerli bağlantılar kurmuş, uzun ve kalıcı dostluklar edinmiş, iş planı yarışmaları başlatmış, girişimciliği destekleyen çeşitli kuruluşların temelini atmış, girişimciliğe yönelik eğitim programları geliştirmiş ve yeni şirketler kurmuştur.

 

Tarihçe

1998: Cambridge, MA

1999: Singapur

2000: Seville, İspanya

2001: Melbourne, Avustralya

2002: Bologna, İtalya

2003: Pekin, Çin

2004: Cambridge, İngiltere

2005: Abu Dhabi, BAE

2006: Buenos Aires, Arjantin

2007: Trondheim, Norveç

2008: Madrid, İspanya

2009: Cape Town, G. Afrika

2010: Reykjavik, İzlanda

2011: Seul, Güney Kore

 
 
 
WhatsApp ile paylaş WhatsApp ile paylaş