12 Adımda İyi Plastik Ambalaj Tedarikçisi Nasıl Seçilir?

1. Aldığınız ürününde bir problem yaşamamak, veya yaşanacak sorunları hızla çözebilmek için direk üreticilerle veya onların onaylı bayileriyle çalışmayı tercih edin. Böylece aldığınız ürünün arkasında bir sorumlu firma bulabilirsiniz. Bir firmanın üretici olup olmadığını anlamak için en iyi çözüm, o firmanın tesisini ziyaret etmektir. Çalışacağınız firmanın üretim tesislerini ziyaret edin.

2. Gıda Ambalajının, hacimli bir ürün olduğu ve çok yer kapladığı için üretim alanın, iyi havalandırılmış, geniş ve düz ayaklı bir olması gerekmektedir. Ayrıca üretim yapılan tesisin bulunduğu bölgenin de genel hijyenik şartları sağlaması gerekir. Dolayısıyla tedarikçinizin fabrikasının sadece makineleri için değil, sizin için üreteceği ürünleride temiz, güvenli saklayabileceği büyük kapalı alanı olmalıdır. Potansiyel tedarikçilerinizi ziyaret ederek, bunu kendiniz tespit edin.

3. Gıda Ambalajının üretildiği alanın hijyeni çok önemlidir. Ekte bu tedarikçinizi konuda kontrolünüzde faydalı olabilecek bir liste mevcuttur.

4. Aldığınız ürünün kalitesi, onun yapan üreticinin, ancak üretimin her aşamasını kontrol etmesine bağlıdır. Üreticinizin tesisine granül (pirinç tanesi büyüklüğünde plastik parçaları) olarak giren plastiğin ürün olarak çıkana kadar ki tüm aşamaları tesis içinde yapılmalıdır. Teknik olarak üreticinizde Extruder (Levha Makinesi), Termoform makinesi, Enjeksiyon Makinesi, Paketleme Makinesi, Kırma Makinesi, Soğutucu Makineler, Kompresörler olmalıdır. Bunların birinin, örneğin Extruderin (levha makinesinin) olmaması, üreticinizin kalitesinin yeterince güvence altında olup olmadığını kuşkulu hale getirecektir. Üreticinize bu makinelerin olup olmadığını sorun ve mümkünse yerinde görün.

5. Aldığınız ürünün kalitesini etkileyen bir faktörde o ürünün kalıbıdır. Çalıştığınız firmada kalıp atölyesinin bulunması, hem kalitenin kontrol altında olmasını sağlayacak hemde kalıpta meydana gelebilecek problemleri veya sizin yaptırmak isteyeceğiniz değişiklikleri daha kolay, çabuk ve ucuz hale getirecektir.

6. Çalışacağınız tedarikçinin yasal belgeleri mevcut mu inceleyin. Türkiye'de Ambalaj Üreticilerinden istenen yasal belgeler Gayrı Sihhi Muessese Çalışma İzni, ÇED Raporu, Tarım Köy işleri Bakanlığı Üretim İznidir. Ayrıca TSEK belgesi ISO9001:2000 belgesi ve HACCP belgeleri firmanın üretimini yaptığı sistemi ve hijyen şartlarını belgelendirir.

7. Plastik Ambalaj Ürünleri tam otomatik üretildiğinden iyi ürünler üretmek için iyi makinelere ihtiyaç vardır. Tedarikçinizin elindeki makinelerin sizin ürününüzü, her seferinde aynı kalitede üretecek (bir partide iyi , bir partide kötü ürün riski) kalite ve teknolojide olmalıdır. Aynı konuda üretim yapan birkaç tedarikçiyi ziyaret etmeniz size kıyaslama imkanı verecektir.

8. Gelişmiş dünyada birinci derecede öncelikli hale gelen Sosyal Sorumluluk konusunda tedarikçinizi değerlendirin. Elemanları sağlıklı şartlarda çalışıyor mu? Çocuk işçi çalıştırıyor mu, yasa dışı, sosyal güvenliği olamayan işçi çalıştırıyor mu? Devlete olan vergi, elektrik vs. Sorumluluklarını yerine getiriyor mu? Bunlar tespit etmesi zor gibi görünse de tesis ziyaretinizde, dikkatli bir gözle bakılıp, gerek çalışanlar, gerekse de firma yöneticileriyle yapacak görüşmelerde bir fikir verir. Unutmamak gerekir ki, ülkemizde de hükümetlerin takibe aldıkları bu tür, yasa dışı çalışan firmaların sayısı azalmakta ve hem kendileri hem de çalıştıkları firmalara maddi manevi zararlar vermektedirler. En önemlisi ise Sosyal Sorumluluk sahibi olmayan firmaların, müşterilerine karşıda dürüst olmaları beklenemez.

9. Tüm bu şartları yerine getirmiş ve piyasasında belli bir süre çalışmış firma kendini sektöründe kabul ettirmiştir. Firmanın kuruluş yılı ve tecrübesi bu sebeple çok önemlidir. Bu konuda internetten ticaret odasından firma ortakları ve kuruluş yılı hakkında bilgi alınabilir. www.ito.org.tr. Ayrıca firmanın sermayesi yasal olarak firmanın, tedarikçi, müşteri ve çalışanlarına olan sorumluluğunu oluşturduğundan, incelenmelidir.

10. Size hizmet verecek firmanın kadrosuda bunu sağlayabilecek bir ekipten oluşmalıdır. Tek kişilik, yeteri kadar kadrosu olamayan firmalar, üretim, satış, satın alma, muhasebe ve daha bir çok işletme için önemli fonksiyonu tek elden çözmeye çalıştığından, size hizmette yetersiz kalır ve tedarik ve hizmet sürelerinde gecikmelere sebep olur. Firmaların ofislerini gezin sizi diğer idari kadro ile tanıştırmasını isteyin.

11. Tedarikçinizin referanslarını inceleyin, ülkemizdeki, dünyadaki, sektörünüzdeki iyi firmalarla çalışmış mı? Bu firmalara uzun süreli düzenli hizmet verebilmiş mi? Gerekli gördüğünüz durumlarda referanslarının bilgilerini isteyip kendiniz görüşün.

12. Tedarikçinizin fiyatlarını inceleyin, paranızın karşılığını, hizmet ve ürün kalitesiyle size geri döndürüyor mu kriterini önde tutun. Size düzenli ve sürekli hizmeti sağlayacak fiyatlandırmayı temel alın.  

 

Yavuz EROĞLU
Genel Müdür
SEM Plastik San.ve Tic.A.Ş.

 
 
WhatsApp ile paylaş WhatsApp ile paylaş