Kimya Sanayiinin Yaşam Standardımıza Katkıları

BESLENME:

Çiftçiler aç bir dünyayı kimya kullanmadan besleyemezler. Dünya gıda endüstrisinde üretimin artmasındaki temel hedef artan nüfusun ihtiyacını karşılamaktır. Bu sorunu ilk defa gören ve 1978 yılında yayınladığı “Essay on the principles of population” isimli eserinde dile getiren “İngiliz Ekonomist Malthus’ tur. Dünyadaki gıda üretiminin insan nüfus artışının çok altında kalması nedeniyle “doğum kontrolünü” önermiştir.

  Sentetik gübre ve tarım koruma ilaçlarının kullanıldığı ileri teknoloji olmadan nüfus artışının getirdiği gıda talebi artışını karşılamak imkânsızdır. Tarım koruma ilaçları kullanılmazsa gıda üretiminin üçte biri (üç başaktan birisi) haşerelerin neden olduğu hastalıklar tarafından imha olurdu.

Bu miktar neredeyse Çin ve Hindistan nüfusunun toplamından daha fazla, yaklaşık 2 milyar insanı beslemeye yetecek kadardır.

· Haşereler halen Afrika’nın yarısını doyuracak kadar depolanan ürünü tahrip etmektedirler.
· Modern herbisitler sayesinde, yılda aynı topraktan 2 veya 3 pirinç rekoltesi almak mümkündür.
· Asyalı çiftçiler pirinçlerini farelerden dört paket sigara fiyatına (sezonda hektar başına) koruyabilmektedirler.
· Veteriner ilaçları sayesinde hayvan vebası yok olmak üzeredir.
 

Dünya sağlık örgütünün (WHO) raporuna göre 1971’deki 4.422 vaka 1980’de 505 vakaya inmiştir. XVII. Yüzyılda Avrupa’da insanların %25’i vebadan ölmüştür.

· Fungisitler hastalıklı elmalara son vermiştir.

1967-1975 arasında Almanya’daki araştırmalar, ilaçlanmamış meyve bahçelerinin %40 daha az ürün verdiğini saptamıştır. Elma kalitesi ise %35 daha düşüktür.

· Bugün tüketiciler kalitesi güvencesi olan gıda maddelerini satın alabilmektedirler.

Yakın zamanlarda bezelyelerde kurt bulunması çok geneldi. Şimdi dondurulmuş bezelyede bir tek kurt dahi müşterinin şikayet etmesine neden olmaktadır.

· Genç hayvanlar, sindirimlerini kolaylaştırıcı enzimler sayesinde daha çabuk kilo almaktadırlar.
· Kimyayla takviye edilmiş bir karış toprağın anlamı tonlarca daha çok ürün demektir.
SAĞLIK:

İlaçlar, bireysel ve toplumsal düzeyde hastalıkların önlenmesini ve hastalıklardan korunma konusunda büyük öneme sahip teknoloji ürünleridir. Tedavi sürecinin vazgeçilmez unsurlarından olan ilaçlar sayesinde, bireylerin yaşam süresi uzamakta ve yaşam kalitesi yükselmektedir.

Çocuk ölümlerindeki düşüş ve yaşlıların rahat yaşaması

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre,

· Çocukların ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda bulun kızamık hastalığı için dünyada 1980 yılında aşılama oranı %13 iken 2008 yılında bu oran %94’e ulaşmıştır. Bu sürede kızamık vakalarının ortaya çıkış sıklığı %93 oranında azalmıştır. Kızamık aşısı sayesinde 2000-2008 yılları arasında bu hastalıktan ölenlerin sayısı %78 azalmıştır.
· Çocuk felci aşısı sayesinde, 1988-2008 yılları arasında 5 yaş altındaki çocuklarda yaygın olan çocuk felci görülme sıklığı %99 oranında azalmıştır. A vitamini takviyesi ile 1988’den bu yana 1,2 milyon çocuğun ölümü engellenmiştir.
· Çocukluk dönemindeki ölümlerin en önemli nedeni olan pnömoni (zatüre) dünyada her yıl 1,8 milyon çocuğun ölmesine sebep olmaktadır. Erken tanı ve antibiyotik kullanımı ile her yıl 1 milyon çocuğun ölümü önlenebilir.
· 2015 yılına kadar çoğunluğu temel ilaçlara bağlı olan sağlık müdahaleleri ile yılda 10 milyon ölüm önlenebilir.
· Tıpta yaşanan ilerlemeler, antibiyotikler, kanser ilaçları, aşı ve serumlar gibi yeni nesil ilaçların keşfi ortalama yaşam süresinin artmasını sağlayan etkenler arasında yer almaktadır. Türkiye’de 1990 yılında 65 olan doğuşta beklenilen ortalama yaşam süresi 2008 yılında 74’e yükselmiştir.

Kolaylık, çeşitlilik ve renkli bir yaşam için KİMYASALLAR

· Kimya dünyasında iki saatte yapabileceğiniz günlük işlerinizi diğer dünyada belki 16 saatte yapabilirsiniz.
· Hanımlar işlerini keyiflerine göre yapmaktalar. Örneğin çamaşır günlerinden deterjanlar sayesinde kurtuldular.
· Erkekler zanaatkârlar gibi iş yapabilmektedir. Örneğin tüpte bulunan her çeşit tutkal sayesinde eskisi gibi tutkal kaynatmak yok. Evlerini mevcut her türlü boya ile boyayabilirler (etrafı fazla kirletmeden).
· Güneşi takip edebilirsiniz. Hafif çanta veya bavullar, çeşitli güneş kremleri, sağlıklı içme suyu bulabilme, rahat giyecekler ve de rahat bir seyahat.
· Yiyecek alışverişinde kolaylık. Yiyecekleri koruyucular, uygun ambalaj maddeleri ve bütün bunların bir süpermarkette teşhir edilebilmeleri.
· Her çeşit giyecek. Doğal elyafın değişikliğe uğratılması oldukça zordur ve yeterli üretilmemektedir. Suni elyaf ise ihtiyaca göre ve çok miktarda üretilebilmektedir.

Doğal elyafta söylenildiği gibi tamamen doğal değildir. Bir koyunun sırtından alınan yünün hemen giysi olarak kullanıldığını gördünüz mü?

Artmakta olan dünya nüfusunu giydirebilmenin tek yolu sentetik elyaftır. İnsanların beslenmesini engellemeden yeterli doğal elyaf üretemeyiz.

RENKLİLİK:

· Kimya aynı zamanda renk demektir. Suni boyalar ve pigmentler, yazma, fotoğraf çekme, boyama gibi işlemler için üretilmektedirler.
· Suni boyalar olmasaydı giysilerimiz bu kadar değişik renkte olamazdı. Doğal boyalar çok pahalı olup, güneş, yağmur gibi etkiler karşısında özelliklerini çabuk yitirmektedirler.
· Kimya günlük ihtiyaçlardan (giysi ve parfüm) punk’çulara (saç boya ve jelleri) kadar her kesime ürün sağlamakta.

KİMYASALLAR-Üretilen veya uyumlaştırılan kimyasallar imalat sanayinin temel taşlarından biridir.

Makine Sanayisi Avrupa’nın en büyük sanayi koludur. Bu sektörde hiçbir çark kimyanın katkısı olmadan dönemez.

· Makineler kimyasallar olmadan üretilemez. (yağdan arındırma, dekupaj, satıh temizliği, sertleştirme kimyasallara dayanmaktadır.)
· Makineler kimyasalsız hareket edemez veya duramaz. Bütün enerji vericiler (benzin, mazot, doğal gaz) kimyasaldır ve kimyaya dayanmaktadır (elektrik üretimi), fren balatları, hidrolik yağlar da kimyadır.

· Daha iyi üretim için kimya sanayinde talepler yapılmaktadır. İyileştirme kimya sanayisinin girişimiyle başlar.
· Daha hafif-metal yerine plastiklerin kullanılması; işlenmesi daha kolaydır.
· Daha kuvvetli-Elyaflarla takviye etmek…
· Daha güvenli- yangın geciktirici madde ilavesi-kimyasal söndürücüler…
· Daha az atık, daha ucuz-kâğıdın geri kazanılması- mürekkepten arındırma.
· Daha güvenilir-elektronik birimlerin temizlenerek daha sağlıklı çalışması…

BAZI ÇARPICI ÖRNEKLER

1. OTOMOBİL

Yakıt

· Kurşunsuz benzin, katalitik konvektörler de kimyaya dayalıdır.
· Biyoyakıtlarda alkol ve metanol kullanımı…

Yakıt Ekonomisi

· Plastik kullanımı aynı yakıtla daha çok kilometre yapabilmektir. Bugün Avrupa’da 4 milyon ton plastik trafikte yol almaktadır. Gelecek 5 yıl içinde bu miktar iki katına çıkabilir.
· Araçları garaj dışında tutabilme (güvenirlilik, servis aralıklarının uzatılması)
· Arabalar yollara çıktığından beri lastik ömrü 400 defa arttı (radyal ve kauçuğun kimya olarak geliştirilmesiyle sağlandı).
· Özel antifrizler donlara karşı kullanılmakta,
· Değişik yağlar ve ıslatıcılar makinelerin ömrünü arttırmakta,
· Aracınızdaki her sıvı özel olarak hazırlanmış kimyasaldır.

Üretim veya maliyet lideri olmak istiyorsanız öncelikle kimya lideri olmalısınız. (CEFIC)

2. UÇAKLAR

Yakıt Ekonomisi

· Buradaki sır kimyasallar aracılığıyla uçağın hafifletilmesidir (kompozitler sayesinde bir uçağın ağırlığı %30 azaltılabilmektedir)
· Bugünlerde bir uçaktayken bir metal görüntüsünü zor bulursunuz! Plastik üstündür.

Güvenlik

· Kimyasallar motorlardaki yangınları anında söndürmekte (bütün jetler kimyasal bazlı otomatik söndürme sistemine sahiptir.)

3. ENDÜSTRİYEL GAZLAR

· Havadan gaz üretimi (Tıpta kullanılan oksijen, kaynakta kullanılan oksijen, soğutucu gazlar, inert ortamı sağlayan gazlar, neon lambası için gazlar.)

4. HABERLEŞME ENDÜSTRİSİ

Kimyasallar olmasaydı güvercinle veya atlı habercilerle haberleşme dönemine dönerdik.

· Kimyasallar aracılığıyla elektrik sağlanmakta,
· Elektriği üreten kablolar kimyasallar ürünüdür
· Özel camlar- sodyumborsilikat- fiber optiklerin yapılması sağlamakta. Bu camlar o kadar şeffaftır ki kilometrelerce kalınlığındaki camdan baktığınızda pencerenizden bakıyor gibi olursunuz.
· Elektronik- kablolar, konektörler, çip’ ler yazılı devreler kimyadır.
· Kimyasalsız, baskılar ve fotoğraflar. Kimya iletişim alanında ağırlıktadır

5. ÇEVRE

Çeşitli kaynaklardan çıkan katı, sıvı ve gaz halindeki kirletici maddelerin hava, su ve toprakta yüksek oranda birikmesi çevre kirliliğinin oluşmasına neden olur; çevre kirliliğinin oluşmasına neden olur. Çevre kirliliğinin insan sağlığını tehdit etmemesi için;

· Temiz üretim teknolojileri,
· Atık miktarının azaltılması
· Atıkların mümkün olduğunca geri kazanımı
· Atıkların en uygun ve ekonomik yollarla çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesi gerekir.

Bunlar ancak kimya bilimi ve onun getireceği yöntemlerle mümkündür.

KİMYA OLMASAYDI

KİMYA SANAYİNİN TEMEL KARAKTERLERİ

KİMYA YAŞAMIN HER YERİNDE

Evrende kimya olmasaydı güneşte kimyasal reaksiyonlar olabilir miydi? Bizi ısıtabilir miydi, aydınlatabilir miydi? Bizleri güneş ışınlarından koruyan ozon tabakası oluşur muydu? Buna benzer birçok örnek verilebilir. Ancak daha da önemlisi evrende ve dolayısıyla dünyada yaşam olur muydu?

YAŞAMIN DEVAMI: ENERJİ!

En küçük düzeydeki canlılardan (otorotrop) en gelişmişine (heterotrop) kadar olanlar, bulundukları ortamdaki kimyasal maddeleri (besin maddeleri) gerek güneş enerjisinin gerekse oksijenin katkısı ile yaşamlarını idame ettirecek enerjiye dönüştürürler. Bu enerji oluşmazsa yaşam da devam edemez. İnsanların solunum yapmasını, yürümesini, gelişmesini vb. kimyasal reaksiyonlar sonucu ortaya çıkan enerjidir. Diğer bir deyimle insan (aynı diğer canlılar gibi) enerji üreten yürüyen bir reaktördür.

İnsan vücudu ile kimya fabrikaları aynı şeyi yaparlar:

o Maddeleri (besinleri) parçalarlar.
o Bir araya getirirler
o Yeni madde üretirler

Aralarında gözlenebilir tek fark ölçektir.

KİMYA İNSANLIK YARARINA ÇALIŞIR

Kimya, beslenme, giyinme, sağlık, hijyen ve benzeri pek çok alanda insanlığa en çok hizmet eden bilim dallarından biridir. Ayrıca gerek evsel ürünler gerekse kişisel bakım ürünleriyle günlük hayatımıza yapmış olduğu katkılarla yaşam standardımızı arttırır.

KİMYA HEDEF ODAKLI BULUŞ YAPABİLİR

Kimya alanında 2 tür araştırma yapılmaktadır. Birincisi, hemen uygulama imkanı bulamayan ileri düzeyde bilimsel hedefi olan temel araştırmalar, diğeri ise günümüz toplumlarının yaşam düzeylerini arttırmak amacı ile yürütülen hizmetlerde karşılaşılan sorunları çözmek için yapılan uygulamalı gerçeğe yansıtılmasıdır. Her şeyden önemlisi; kendinden kaynaklanabilecek problemleri çözmek içinde ayrı disiplinler geliştirip, uzun soluklu çalışmalar yapabilecek kadar kendisiyle barışık bir bilimdir kimya…

KİMYA ÇOK YÖNLÜ VE KENDİNİ YENİLEYEN BİR BİLİM DALIDIR

200 yıldan beri dünyada faaliyet gösteren kimya, faydalı buluşları insanlığın hizmetine sunmaktadır. Cam ve sabun için çok eskilerde başlayan kimya serüveni bugün genetik mühendisliğine dayanmıştır.

KİMYA BİR BİLİM DALIDIR

Kimya alanındaki bilgi ve gelişmeler, patent sayılarında görüleceği gibi geometrik dizi şeklinde artmaktadır. 

WhatsApp ile paylaş WhatsApp ile paylaş