YAVUZ EROĞLU EUPC YÖNETİMİNE GİREN İLK TÜRK OLDU.

Avrupalı plastikçiler “Gıdanı Koru”

projesiyle gıda israfına ‘dur’ diyor!

 

Avrupalı 50 bin plastik üreticisini temsil eden, 1 milyon 600 bin kişinin çalıştığı ve yıllık 280 milyar Euro’luk ciroya ulaşan Avrupa plastik pazarını yöneten EUPC Avrupa Plastik Üreticileri Birliği, İcra Kurulu Üyeliği’ne ilk kez bir Türk’ü getirdi. SEM Plastik Genel Müdürü Yavuz Eroğlu, merkezi Brüksel’de bulunan örgütün Ambalaj Grubu’nda yeni projelerin hayata geçirilmesi için çalışmalara başladı. İlk proje ise önce Avrupa’da sonra da Türkiye’de gıda israfını durdurmak…  

 

Avrupa merkezli 51 plastik derneğinin çatı örgütü olan EUPC Avrupa Plastik Üreticileri Birliği, 50 binden fazla plastik üreticisini temsil ediyor. Yıllık 280 milyar Euro’luk ciro yapan ve 1 milyon 600 bin kişinin çalıştığı Avrupa plastik endüstrisinin adeta “sesi” olan EUPC, Avrupa Birliği Parlamentosu’nda plastikle ilgili kararların alınmasında etkin bir rol üstleniyor. Avrupa Birliği’nde çevre ve yeni düzenlemeler başta olmak üzere sektörü ilgilendiren tüm konularda söz hakkına sahip. EUPC, tarihinde bir ilki gerçekleştirdi ve Türk plastik sektöründe pek çok sivil toplum örgütünde yönetici olarak görev yapan SEM Plastik’in Genel Müdürü Yavuz Eroğlu’nu, İcra Kurulu Üyeliği’ne seçerek Ambalaj Grubu’ndaki projelerin başına getirdi.

 

Ülkemizde olduğu gibi Avrupa’da da plastiklerin en çok kullanıldığı alt sektör olan ambalaj, EUPC içinde de ağırlıklı bir yere sahip. Plastiklerin yüzde 40’ı ambalaj sektöründe kullanılıyor. Yavuz Eroğlu, EUPC İcra Kurulu Üyeliği’ne getirilmesinin ardından ilk olarak gıda israfının engellenmesine yönelik olarak geliştirdiği, “Gıdanı Koru” adlı yeni bir projeye başladı.

 

Projenin çıkış noktasını, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu’nun 2011 tarihli raporunda yer alan çarpıcı rakamlar oluşturuyor. Rapora göre, dünyada üretilen gıdaların 3’te 1’i, tarladan sofralara ulaşamadan heba oluyor. Bu durumun az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki başlıca sebebi ise yetersiz ambalajlama. Gelişmiş ülkelerde ambalaj kullanımının daha yaygın olmasına karşın market ve hipermarketlerin “kozmetik” kaygılardan dolayı gıdaları çöpe atmalarının yanı sıra firmaların kendilerini riske atmamak adına son tüketim tarihlerini çok öne çekmeleri gıda israfına neden oluyor.

 

Avrupa’daki gıda israfını durdurmak için harekete geçen EUPC Avrupa Plastik Üreticileri Birliği Ambalaj Grubu, işe perakende sektörünü bilinçlendirmekle başladı. Avrupalı tüketicinin en çok alışveriş yaptığı perakende noktalarını hedef alan örgüt, “Perakende Günü” isimli bir konferans düzenleyerek, Avrupalı Perakendecileri temsil eden Eurocommerce’in İcra Kurulu ile bir araya geldi. Toplantıya, Avrupa Birliği Çevre Komiseri Janez Potocnik’in de katıldığını ve projeye destek verdiğini belirten Yavuz Eroğlu, Potocnik’in, “Gıda israfını durdurma zamanı geldi” mesajını veren bir konuşma yaptığını söyledi.

 

Avrupalı tüketicinin daha çok market ve hipermarketlerden günlük ihtiyaçlarına yönelik alışveriş yaptığı, bu nedenle projelerinin ilk adımı olarak perakendecileri seçtiklerini kaydeden Yavuz Eroğlu, perakende sektöründe ambalaj kullanımının artırılması, doğru ambalajlama yapılması, ambalajın gıdaların ömrünü uzatan etkisi konusunda perakendecilerin bilinçlendirilmesi ve ‘kozmetik’ kaygıların önüne geçilmesini hedeflediklerini vurguladı.

 

EUPC İcra Kurulu Üyesi Eroğlu, “Dünyamızın kıt kaynakları 7 milyarı aşan nüfusu doyurmakta yetersiz kalıyor. Milyonlarca insan açlığın ve yoksulluğun pençesine sürüklenirken, her gün milyarlarca ekmek çöpe gidiyor, tonlarca su boşa akıyor ve tarladan toplanan yaş meyve-sebzenin yüzde 25’i ambalaj kullanılmadığı için daha satış noktasına ulaşmadan heba oluyor. Öte yandan risk almak istemeyen markalar, son kullanma tarihinden çok daha önce ürünleri atıyor ve tüketilebilecek tonlarca ürün imha ediliyor. Market zincirleri ise şekilsel bozukluklar nedeniyle, kalite ve kozmetik standartlarını öne sürerek kullanılabilir durumdaki birçok ürünü çöpe yolluyor. Sonuçta gıda güvenliği kapsamında kullanılabilecek tonlarca ürün; ihtiyaç sahiplerine değil, çöpe gidiyor.” diye konuştu.  

 

Ülkemizde de benzer bir tablo olduğuna dikkat çeken Yavuz Eroğlu, Avrupa’da başlattıkları bu önemli projeyi, önümüzdeki dönemde Türkiye’de yapmak istediklerini, EUPC’nin de projelerine destek verdiğini ve bu konuda çalışmalarına başladıklarını açıkladı.

 

 

 

Yavuz Eroglu Sem Plastik EGEMEN BAĞIŞ EUPC icra kurulu AB GIDANI KORU

 

Forbes Türkiye Dergisi - 01.11.2012 - Sayfa . 34

Yavuz Eroglu Sem Plastik EUPC icra kurulu AB GIDANI KORU

 

 

Sözcü Gazetesi - 28.10.2012 - Sayfa . 9

 

Yavuz Eroglu Sem Plastik EUPC icra kurulu AB GIDANI KORU

 

Yeni Şafak Gazetesi - 13.10.2012 - Sayfa . 5

Yavuz Eroglu Sem Plastik EUPC icra kurulu AB GIDANI KORU

 

Önce Vatan Gazetesi - 16.10.2012 - Sayfa . 7

Yavuz Eroglu Sem Plastik EUPC icra kurulu AB GIDANI KORU

 

 

 

 

Yeni Ekonomi Gazetesi - 17.10.2012 - Sayfa . 3

Sem Plastik Yavuz Eroglu EUPC AB GIDANI KORU

 

Küresel Ana Haber Gazetesi - 15.10.2012 - Sayfa . 7

Yavuz Eroglu Sem Plastik EUPC icra kurulu AB GIDANI KORU

İl Gazetesi - 15.10.2012 - Sayfa .14

Yavuz Eroglu Sem Plastik EUPC icra kurulu AB GIDANI KORU

 

Ticaret Gazetesi - 16.10.2012 - Sayfa . 2

Yavuz Eroglu Sem Plastik EUPC icra kurulu AB GIDANI KORU

 

WhatsApp ile paylaş WhatsApp ile paylaş