Doğal, Tamamen Mısırdan, Sütlü Mısırplast Geldi!

1- PLA nedir? Mısırla iliksisi? Neden Böyle bir malzemeye ihtiyaç duyuldu?

2- Ürünler neye Benzer, Hangi Ürünler bundan yapılır.

3- PLA Nasıl Elde Edilir?

Mısır gibi tamamen doğal ve yenilebilir kaynaklardan elde edilen PLA diğer sentetik plastiklerin özelliklerini sağlamaktadır. Petrolden üretilmek yerine , bu yeni plastik , bitkilerde fotosentezle elde edilen şekerle üretilmektedir.Aşağıda detayları verilecek basit bir fermantasyon ,damıtma ve polimerizasyon işleminden sonra bu bitkilerden elde edilen şeker , ambalaj sektörünün ihtiyaç duyduğu polimerlere dönüşmektedir. Petrol gibi tükenebilir ve kıt fosil kaynakların kullanımı hem çevresel etkisi, hem de ekonomik etkileri sebebi ile günümüzde büyük bir endişe kaynağı oluşturmaktadır. Ülkeler hem ekonomilerini hem de bağımsızlıklarını garantilemek için Petrol dışı kaynakların araştırılması, geliştirilmesi ve uygulanması için yoğun cabalar sarf etmektedir., İlk 70’ler deki krizle başlayan bu çalışmalar meyvelerini vermiş ve günümüzde bir çok alternatif biyomalzeme keşfedilmiş ve keşfedilmektedir. Bu malzemeler içinde en önemlilerinden biri PLA’dir. PLA Mısır gibi doğal kaynaklardan elde edilmekte ve termoform kaplar, kapaklar, tabaklar, kutular, bardaklar ve ambalaj filmleri üretiminde kullanılabilmektedir. Petrol yerine mısır gibi kısa zamanda yenilenebilir biyolojik kaynaklar kullanmakla, PLA %20-%50 daha az fosil kaynaklarını tüketmekte ve çevremizi korumaktadır.

MISIRPLAST serisi Mısırdan üretilen PLA hammaddesinden elden edilmiş ürünlerdir. Tamamen saf doğadan gelen ; mısırdan üretilen ürünlerdir.Tüm Mısırplast ürünleri belirli bir süre içerisinde tamamen toprağa dönüşürler. SEM tarafından Türkiye’de size yakın üretilmektedir. Bu ürünlerin mükemmel özellikleri vardır. Mükemmel yiyecek ve İçecek servisi için yüksek şeffaflık ve parlaklığa sahiptirler. Kırılmaya karşı dayanıklıdırlar. Serttirler ve bu sebeple fiyat avantajı getirecek daha düşük gramajda ürünler tasarlamak mümkündür. İçinde gıdanın kokusu ve aromasını korurlar ve üzerlerine renkli baskı yapılabilir. Bu ürünler soğuk yiyecek, içecek servisleri için ideal ürünlerledir. Çöpe değilse, doğaya bırakıldığında da toprağa dönüşmesi sebebi ile doğanın görüntüsünü de korumaktadır. Bu ürünler günümüzün en önemli ekolojik kavramlarından daha az “karbon ayak izi” bırakmaktadır. Bu ürünler daha az sera gazi etkisine sebep olmaktadır. Mısırplast serisi bir bardak, tabak, kutu, kap veya kapakla diğer plastikler arasındaki farkı görsel olarak anlayamayacaksınız ama bu ürünler çevresel etki için yapıldıkları madde mısır itibariyle ve çöp olduktan sonra 6-8 haftada tamamen toprağa dönüşmeleri sebebi ile Dünyamızın yaşanabilir geleceği için iyi bir alternatiftirler.

Bu ürünler zamanla toprağa dönüşmeleri sebebi ile kullanımlarından önceki safhalarda, kuru yerde depolanmalı ve 40 C derece üzerinde sıcaklıklara maruz bırakılmamalılardır.

MISIRPLAST serisinin ana hammaddesi PLA’in mısırdan elde edilişinin öyküsü ise şöyledir. PLA Mısır ‘ın yapraklarından elde edilen mısır nişastasından üretilmektedir. Karbon dioksit bitkinin yapraklarındaki küçük delikçiklerden bitkinin yapraklarına girer. Yaprağın damarları yaprak hücrelerine su sağlar. Yaprak ‘ta Güneşin enerjisi Kloroplast denen küçük diskler içinde tutulur. Kloroplast içindeki hücre, şeker ve oksijen üretir. Bitkiler şekeri kendileri için gerekli yakıt olarak kullanır. Kullanılmayan şeker, çekirdeklerde depolanır. Çiftçiler mısır hasatı yapar ve mısırı değirmenlere satar. Değirmenler mısırı pişirir, bu işlem sonrası mısır yumuşar. Mısır 30-40 saat boyunca 122 Fahrenheit derecede pişirilir. Atık su üretimin diğer aşamalarında kullanılır veya havyan yemi üretimi için saklanır. Makineler mısırı öğütür ve bu karışımı filtreden geçirerek Nişastayı ayırır. Nişasta daha sonra şekere dönüştürülür. Mikroorganizmalar bu şekeri daha sonra fermantasyonla Laktik Aside dönüştürür. Laktik asit molekülleri birleşerek, Lactid Monomerleri denilen halkaları oluşturur. Lactid Halkaları daha sonra açılarak birbiriyle birleşerek Polylaktid polimerlerini oluşturur. Bu işleme Polimerizasyon diyoruz. Madde daha sonra Plastik endüstrisinin rahatlıkla kullanabileceği form olan pirinç büyüklüğünde taneler (granül) şekline getirilir. Daha sonra bu granüller, işe özel makine, ekipman ve bilgi ile işlenerek, bardak, tabak, kutu, kap, kapak gibi ürünlere dönüşür. 

WhatsApp ile paylaş WhatsApp ile paylaş