Plastiklerin Gerçek Yüzü

Plastiklerin Gerçek Yüzü

Plastiklerin bilinmeyen yönlerini öğrenmek için onlara biraz daha yakından bakmamız gerekiyor. Dünya petrolünün sadece yüzde 4’ü plastik üretiminde kullanılıyor. Plastikler bir petrol türevi olmalarına rağmen hafiflik, yüksek ısı ve elektrik yalıtımı, sağlamlık gibi özellikleri sayesinde otomotiv, inşaat ve enerji gibi pek çok sektörde üretimleri için harcanan petrol ve enerjiden kat kat fazlasının tasarruf edilmesini sağlıyor.

Bilimsel yollarla yapılan araştırmaların plastiklerle ilgili nasıl sonuçlara vardığına dair örnekleri çoğaltmak mümkün.

 

Yeryüzündeki En Çevreci Malzeme: Plastik

  • Plastiklerin yerini hiçbir alternatif madde tutamıyor. 2010 yılında PlasticsEurope adına Avusturyalı Denkstatt A.G. Vienna  adlı danışmalık firması tarafından hazırlanan ve Avrupa Parlamentosu İç Pazar ve Tüketiciyi Koruma Komitesi Başkan Yardımcısı ve Sanayi, Araştırma ve Enerji Komitesi Vekil Üyesi Eija-RiittaKorhola tarafından Avrupa Parlamentosu’na sunulan rapora göre; plastikler yerine plastik olmayan alternatif maddeler kullanıldığında sera gazı emisyonu yüzde 50, enerji tüketimi ise yüzde 46 artıyor.
  • Plastikler sanılanın aksine sağladıkları enerji tasarrufu ile çevrenin korunmasına katkıda bulunuyor. AB ülkelerindeki kişi başı karbon ayak izinin yalnızca yüzde 1,3’ü plastik ürünlerin tüketimiyle oluşuyor.
  • Plastikler olmasaydı otomotiv, inşaat, enerji, gıda gibi sektörlerde daha fazla enerji harcanırdı. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre plastik hiç kullanılmamış olsaydı, ana sektörlerde 53 milyar kwh daha fazla enerji kullanılacaktı. Yani, plastik sayesinde yapılan enerji tasarrufu 53 milyar kwh’dır. 
  • Plastikler her sektörde olduğu gibi otomotiv sektörü için de çok önemli… Günümüzde araçların yaklaşık yüzde 15’i plastiklerden yapılıyor. Plastikler sayesinde hafifleyen bir araç, örneğin 150 bin kilometre yol kat ettiği zaman 750 litrelik yakıt tasarrufu sağlıyor.
  • Plastikler olmasaydı otomobillerimiz 200- 300 kg daha ağır olacaktı. Otomobillerdeki her 100 kg plastik parça, Avrupa’da benzin tüketimini yılda 12 milyon ton, CO2 emisyonlarını da yılda 30 milyon ton azaltıyor.
  • Otomotiv sektöründe plastik kullanımı yıllara göre artan bir ivmeye sahip. Dünyada ortalama 800 milyon araç olduğundan hareketle, bu araçların üretimlerindeki 1 kg’lık plastik kullanımı sayesinde, bir yılda 1 milyar dolarlık yakıt tasarrufu sağlanıyor.
  • Uçaklarda da yüzde 50’lere varan plastik kullanımı söz konusu ve bu da yine yüzde 50’lere varan yakıt tasarrufu demek.Üretiminde plastiklerin en yüksek oranda kullanıldığı, dünyanın en büyük uçağı Airbus A380, 853 yolcusunu 14 bin 800 km mesafeye bu plastikler sayesinde uçuruyor.
  • Plastikler üretim aşamasında da oldukça çevreci bir ürün. Isıtma, elektrik ve enerji üretiminde yüzde 42’lere ulaşan yağ ve gaz kullanımı, plastik üretiminde sadece yüzde 4.
  • Plastik kullanıldığı için kesilmeyen her ağaç, günde dört insanın tükettiği oksijeni üretiyor, yedi insanın havaya verdiği karbondioksiti alıyor.
  • İnşaat sektöründe kullanılan plastik bina izolasyon malzemeleri, hem enerji tasarrufu sağlayarak hem de sera gazı emisyonunu azaltarak çevrenin yüzünü güldürüyor.
  • Binalarda plastik ısı yalıtımı malzemeleri kullanılarak yapılan yalıtım ile yalıtımsızlıktan kaynaklanan cari açık yüzde 33 oranında azaltılacak.Yine plastikten yapılan rüzgar türbinleri ve güneş enerjisi panellerisera gazı emisyonunu azaltıyor.
  • Gıda ambalajlarında sıkça karşımıza çıkan plastikler, besinlerin kullanım ömrünü uzatarak israfı önlüyor. Plastik ambalajların hafif olması da çevreye katkıda bulunuyor.
  • Plastik ambalajlar sayesinde, daha fazla ürün tek seferde nakledilirken, nakliye sırasında da daha az yakıt harcanıyor. Plastik ambalajlar olmasaydı bayiler taşıma sayısını yüzde 50 artırmak zorunda kalırdı.
  • Avrupa’da ambalajların yüzde 17’si, tüm tüketim malzemeleri ambalajlarının yüzde 50’si plastik. Plastik olmasaydı ambalaj ağırlığı dört katına, üretim masrafı ve enerji tüketimi iki katına çıkardı ve atık hacmi yüzde 150 artardı.
  • Plastikler olmasaydı, sadece ambalaj atıkları yüzde 160 artardı. Çünkü plastikler hafiftir, dayanıklıdır ve bu sayede üreticiler ambalajları küçültebilirler. Yine rakamlarla örneklersek; plastikler kullanılmasaydı, ambalaj için kullanılacak enerji iki katına çıkacak ve Amerika’daki üreticilerin plastik kullanımıyla tasarruf ettikleri enerji kullanılmış olacaktı. Bu enerjinin karşılığı ise 6,7 milyar litre petrole ve 9 trilyon litre doğal gaza denk geliyor.
  • Futbol, basketbol, voleybol gibi spor dallarında kullanılan toplar, spor ayakkabılarımız,  sörf tahtaları gibi birçok spor malzemesi plastikle daha güzel ve kullanışlı. LCD, MP3 player, dokunmatik ekran gibi elektronik aletlerde de plastiklerin imzasının olduğunu unutmamak gerek. 
  • Plastikler olmasaydı, bugün kullandığımız o küçük ev aletleri ve tüm elektronik eşyalar üretilemeyecek, üretilse bile satın alınabilecek ekonomik fiyatlara mal edilemeyecekti. Aşınma dayanımları ve aşındırıcı etkileri gibi nedenlerle üretilen bu aletlerin ömürleri ise yüzde 40 daha kısa olacaktı.

 

Plastikler sağlıklıdır!

Tıptan tarıma kadar her alanda hayatımızın içinde olan plastikler, sağlığımızı koruyan gizli bir kahramandan farksız.

  • Alman Toksitoloji Topluluğu’nun (German of SocietyToxicology)ve İstatiksel Risk Değerlendirme Servisi’nin (Statistical Assessment Service) yaptığı bilimsel araştırmalar, plastik biberonlar ve damacanalarda bulunan BPA maddesinin bebekler ve insan sağlığı açısından risk taşımadığını kanıtlıyor.
  • Hacettepe Üniversitesi Gıda Araştırma Merkezi’nin (HÜGAM) yaptığı araştırma da BPA maddesinin suya geçme riskinin insan sağlığına etkisinin “yok denebilecek düzeyde” olduğunu ortaya koyuyor. Yapılan araştırma, bir insanın PC damacanalardan sağlığını tehdit eder düzeyde BPA alabilmesi için, günde 60 damacana, bir bebeğin de 6 damacana su içmesi gerektiğini gösteriyor. Yine aynı araştırmaya göre bir damacana içindeki su güneş altında 32 yıl evet tam 32 yıl beklediğinde riskli hale geliyor…
  •  
  • Dünyada maalesef içilebilir sudan mahrum 1 milyarın üzerinde insan var. Plastikler sayesinde su ekonomik, güvenilir ve sağlıklı bir şekilde onlara ulaştırılabiliyor.Ucuz, hafif, sağlık açısından hiçbir zararlı madde içermeyen ve kolayca uygulanabilen plastik borular sayesinde özellikle az gelişmiş ülkelerde milyonlarca insan temiz su kullanıyor.
  • Bugün plastikler olmasaydı Afrika’da açlıkla ve susuzlukla mücadele eden insan sayısı 10 milyonları bulabilirdi.
  • Sağlık sektörü bugünkü modern yapısına plastikler sayesinde kavuştu. Bir bebek doğduğu andan itibaren plastiklerle tanışıyor. Doktor eldivenlerinden serum torbalarına, ilaç kaplarından tek seferlik şırıngalara, kuvözlerden diyaliz makinelerine kadar plastik, insan sağlığı için vazgeçilmez.
  • Kalp ameliyatında damarları açmak için kullanılan kateterler, ameliyat iplikleri, kan torbaları, vücut içi ve dışında kullanılan protezler, yapay kornealar, işitme cihazları hem bizi hayata bağlıyor hem de birçok engelli insanın engelini aşmasını sağlıyor. 
  • Plastikten üretilen prezervatifler sayesinde, hem aile planlaması sağlanıyor hem de AIDS gibi birçok ölümcül ve salgın hastalığın önüne geçiliyor.  
  • Tek kullanımlık plastik bardak ve tabaklar, salgın hastalıkların yayılmasını önlemeye büyük katkı sağlıyor. XVII. yüzyılda, Avrupa’da insanların yüzde 25’inin sadece bulaşıcı vebadan öldüğünü düşündüğümüzde plastiklerin önemi daha iyi anlaşılıyor. Tek kullanımlık plastik ürünler hem hijyenüstünlüğüsağlıyor, hem de alternatif ürünleri yıkarken, denizlere ve su kaynaklarına karışan deterjanların olumsuzetkisini ortadan kaldırıyor.
  • Otomobillerdeki hava yastıkları, emniyet kemerleri, bebek koltukları ya da motosiklet kullanılırken takılan kasklar plastikten elde ediliyor.
  • Yine plastik kullanılarak elde edilenbisiklet kaskı, can simidi, kolluk, dizlik gibi ürünlerle sayesinde çocuklarımız olası yaralanmalardan korunuyor.
  • Plastikler her sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de önemli bir değer. Plastik malzemelerden üretilen tarımsal sulama boruları ve sera örtüleri sayesinde gıda ürünlerinin verimi üç kat artmış durumda. Ayrıca yine plastikten üretilen damlama sulama boruları ile tarla sulamalarda beş kat daha az su harcanıyor.
  • Plastikler olmasaydı tarımda verimlilik hayal olacak belki de kıtlığın bizi beklediği günlerle karşı karşıya kalacaktık.

plasik1 plasik2 plasik3 plasik4 plasik5 plasik6
WhatsApp ile paylaş WhatsApp ile paylaş