Belgrad Ormanı Kadar Ağacı Kâğıt Bardak İçin Kesiyoruz

Türkiye’de senede 2 milyar adet kâğıt bardak tüketiliyor. 1 ton kâğıt üretmek için ortalama 10 – 17 ağaç kesilmesi gerektiği göz önüne alınırsa kâğıt bardak için senede 500 bin ağacı, çok değil üç sene sonra ise Belgrad Ormanı kadar ağacı yok ediyoruz. 

Küresel ısınmanın büyük bir sorun haline geldiği, çevre sorunlarının çığ gibi büyüdüğü günümüzde sınırlı doğal kaynakların bilinçli tüketilmesi önem taşıyor. Bu açıdan bakıldığında sadece ülkemizde yılda 500 bin ağacın kâğıt bardak için kesilmesi üzerinde düşünülmesi gereken bir tablo yaratıyor. Birkaç adım sonrası hesaplandığında ise ortaya daha da korkunç bir tablo çıkıyor: Üç senenin sonunda Belgrad Ormanı kadar ağacı heba ediyoruz.  

Çevreye yönelik etkileri konusunda plastik bardak, kâğıt bardak kıyaslaması kamuoyunda çokça yapılıyor. Bilgi kirliliği ise kafaları karıştırıyor. Kişisel değerlendirmelerin bir adım ötesine geçilip bilimsel verilere ve araştırma sonuçlarına bakıldığında, rakamlar plastik bardakların üretim, kullanım ve geri dönüşüm aşamalarında daha az enerji kullandıklarını ortaya koyuyor. Ayrıca kâğıt bardakların iç yüzeyleri de içine konulan sıvıyı emmeleri için plastikle kaplanıyor. Kâğıtbardaklar bu yapılarından dolayı ne kâğıt ne de plastik endüstrisi tarafından geri dönüştürülemiyor ve doğrudan atık oluşturuyorlar.

Karbon emisyonları konusunda çalışmaları ile tanınan Global Carbon Clear şirketi, tek kullanımlık kâğıt ve plastik bardakların karbon salınımlarına yönelik karşılaştırmalı verilerin yer aldığı araştırmasında, 75 adet bardak üretmek ve kullanmak için gereken enerji miktarının plastik bardak için 20 MUe (milyon birim enerji) iken 75 adet kâğıt bardakta bu oranın 30 MUe olduğunu belirtilmişti. Bu hesaba göre kâğıt bardak plastik bardağa göre yüzde 50 daha fazla kaynak israfına yani karbon salınımına yol açıyor. 2 bin adet kâğıt bardağın kullanımı sonucu 1100 kilogram karbon gazı salınımı olurken, 2 bin adet plastik bardak için bu rakam sadece  430 kilogram. Enerji kullanımından doğan karbon emisyonu kâğıt bardakta, plastik bardaktan neredeyse 3 kat fazla.

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz da plastik bardakların üretiminde kâğıt bardaklara oranla daha az enerji kullanıldığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Kullanılan enerji fosil yakıtlarından kazandığımız enerji olduğu için daha az enerji daha az sera gazı salımı, bu da iklim değişikliğine daha az zararlı katkı anlamına gelir. Ayrıca plastik bardak üretimi için petrol kullanılacağı için bu ek olarak yakılıp atmosfere salınmayan karbondioksit demektir. Kâğıt için ağaç kesilir ki, bunun da iklim değişikliğine olan negatif etkisi yadsınamaz.”

WhatsApp ile paylaş WhatsApp ile paylaş