25.03.2012 Tarihli Hürriyet Gazetesi’nde yer alan Vahap Munyar’ın köşe yazısında firmamızın Filistin’deki yatırımı hakkında bilgi verildi.

Filistin’e plastik bardak ve tabakla yerleşti, İsrail siparişte ‘torpil’ istedi

Vahap MUNYAR - 25.03.2013

SEM Plastik’in Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, 2008’de Silivri’deki fabrikada teknoloji yenilerken şöyle düşündü:

- Mevcut makineleri ikinci el olarak satınca kendimize merdiven altı rakip yaratıyoruz. Bu makineleri çevre ülkelerden birinde ortak yatırımda değerlendirmeliyim.

Çevre ülkelerdeki bayilerini taradı, İsrail üzerinde durdu. Ancak, İsrailli ortak konusunda hedeflediği irtibatı kuramadı. Yönünü Filistin tarafına çevirdi, El Halil’deki (İsrail ‘Hebron’ diyor) bayisi Hatem Hassouneh’e teklifte bulundu:

- Ortak yatırım yapsak, en çok sattığınız ürünlerimizi birlikte üretsek.
Hatem Hassouneh, babası ve çevresine danıştı. Yavuz Eroğlu da İsrail’deki bayileri yokladı:
- El Halil’de plastik bardak ve tabak üretirsek, oradaki ürünlerimizi de alır mısınız?
İsrail’deki bayileri konuya ticari yaklaştı:
- El Halil’de üreteceğiniz bardağın fiyatı, Türkiye’den gönderdiğinizin ne kadar altında olacak?
Bu soruyla rahatladı:
- Demek ki iş hayatı siyasi gerginlik dinlemiyor.
Hatem Hassouneh, olumlu yanıt verince yüzde 50’şer hisseyle 4 milyon dolarlık yatırımı gerçekleştirip, 2009’da Elite markasıyla üretime geçtiler. İlk yıl 500 bin dolar olan ciroları 2012’de 3.5 milyon dolara kadar yükseldi.
Yavuz Eroğlu davet etti, ABD Başkanı Barack Obama’nın İsrail-Filistin gezisinden bir gün önce El Halil’deki Elite Plastik tesisine gittik. Hatem Hassouneh, bizi oğlu Cevdet’le birlikte karşıladı, evinde ağırladı:
- Ortak yatırımdan memnun musunuz?
- Aslında memnunuz. Ancak, her geçen gün rakiplerin sayısı artıyor. Kalitesiz ürünlerle fiyat kırıp, bizi zorluyorlar.
Yavuz Eroğlu, 2009’da üretime geç-meleri sonrasındaki gelişmelerin altını çizdi:
- El Halil, Filistin’in sanayi kenti. Ancak, savaş ortamı üretimi neredeyse unutturmuş. Bizim yatırımın başarılı olduğunu gören, benzeri tesisleri kurdu. Bu da kıran kırana rekabete yol açtı.
Konuya olumlu yönünden de baktı, komşu fabrikayı gösterdi:
- Biz burada yeni yatırımları tetikledik. Yandaki fabrika Hatem Hassouneh’in kuzenlerine ait. Kağıt bardak ve alüminyum kullan-at kaplar üretiyorlar.
Hassouneh’e sordum:
- İsrail tarafında da ürünlerinizden satabiliyor musunuz?
- Evet. Ayrıca Ürdün’e küçük de olsa ihracat da yapıyoruz.
Yavuz Eroğlu araya girdi:
- Buradaki tesis günde 24 saat 3 vardiya çalışıyor. Yaz aylarında ürün yetiştiremiyor. O günlerde İsrail’deki bazı müşterilerimiz beni arayıp, “El Halil’deki fabrikadan ürün alamıyoruz. Ortağınıza söyleyin, bize ürün göndersin” şeklinde “torpil” bile istiyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB), İsrail ve Filistinli işadamlarını, Devlet Başkanılarını biraraya getirip ortak sanayi bölgesi oluşturma çabasını yakından izledim. Siyaset, o projenin önünü açamadı.
Yavuz Eroğlu, o görüşmelere takılma-yıp, Filistinli ortağıyla elini taşın altına koydu. Kendine yeni kapı açtı, Filistin’de yatırımın başarıya ulaştığını kanıtladı.

Hem Özkan Çelik hem Yuri Ognyanov

TEL Aviv’e indiğimizde bizi SEM Plastik’in Dış Ticaret Müdürü Özkan Çelik karşıladı. Yavuz Eroğlu, Çelik’in 1980’li yılların sonlarında Bulgaristan’dan Türkiye’ye gelen göçmenlerden olduğunu vurguladı:
- Özkan’ın Bulgaristan pasaportu da var. Bulgar ismi Yuri Ognyanov. Başta Avrupa olmak üzere bazı ülkelere girerken Bulgaristan pasaportunu kullanıyor.

Monometre ile başladı, SEM Plastik’i kurdu

ELAZIĞ’ın Baskil ilçesinin Kadıköy beldesi kökenli Kemal Eroğlu, Taral Tarım’da çalışırken, 1978 yılında İran’a gönderilecek ilaçlama makinelerinde monometre sıkıntısı yaşandı. Kemal Eroğlu, hemen kolları sıvadı:
- Bu monometreyi küçük sanayideki arkadaşlarımla üretirim.
Dediğini yaptı, monometreyi üretti. Ardından Taral’dan ayrılmaya karar verdi:
- Monometreyi kendi atölyemde üreteyim, siz de benden alın.
2-3 yıl kadar monometre üretimini sürdürdü, sonra plastik kullan-at ürünlere girmeyi seçti. Standart Enjeksiyon Mamulleri’ni (SEM) kurdu. Şirketi 1983’te kuran Kemal Eroğlu, İstanbul’daki üretimini Silivri’ye taşırken, 1991 yılında da bir fabrika da Malatya’da kurdu.
Yavuz Eroğlu, şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığını babasından devraldığını vurguladı:
- Babam şimdi Onursal Başkan. Kardeşim Yeşim Eroğlu Göçer de tasarım bölümümüzü yönetiyor.
- Cironuz ne kadar?
- Ciromuz 140 milyon lira. 22 milyon doları 85 ülkeye ihracattan geliyor.

Filistin’de işi büyütecek Kuzey Irak’a da gidecek

SEM Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, El Halil’deki fabrika için hammaddenin bir bölümünü İsrail’den adlıklarını vurguladı:
- Ortağımız Hatem Hasso-uneh’le birlikte fabrikamızı büyütmek için hazırlık yapıyoruz. Mevcut yerimizde biraz daha büyüyeceğiz. Yeni yatırım alanı da bakıyoruz.
Filistin’deki yatırımın başarısının yeni arayışlara yol açtığını belirtti:
- Kuzey Irak’ta da yine bizim ürünlerimiz pazarlayan bayimizle, Türkiye’deki bazı makinelerimizi götürerek ortak yatırım planlıyoruz.
- Oradaki yatırımın boyutu ne olacak?
- El Halil’dekin-den daha büyük olacak.

 

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ShowNew.aspx?id=22889722


WhatsApp ile paylaş WhatsApp ile paylaş