26 Şubat 2013 Tarihli Zaman Gazetesi Ekonomi Bölümünde Sem Plastiğin Filistin´deki yatırımı hakkında bilgiler verildi.

Filistin’de üretiyor, İsrail’e de satıyor

Plastikten gıda ambalajı üretimi yapan Sem Plastik, Filistin’deki fabrikasında imal ettiği ürünleri ‘Made in Filistin’ etiketiyle satıyor. Filistin’in sanayi şehri El Halil’deki fabrikanın ürünleri, dünyanın birçok ülkesine olduğu gibi aynı etiketle İsrail’e de ihraç ediliyor.

Sem Plastik’in Batı Şeria’daki tesislerinde üretilen ürünler dünyanın birçok yerine ihraç ediliyor. 2009 yılında 2 milyon dolarlık yatırımla kurulan tesiste 52 kişinin çalıştığını belirten Sem Plastik Genel Müdürü Yavuz Eroğlu, ürünlerin ‘made in Palestinian’ etiketiyle İsrail ve diğer ülkelere ihraç edildiğini söyledi. Eroğlu, bütün Ortadoğu’ya mal satabilecekleri bir bölge düşüncesiyle Filistin’i seçtiklerini belirtti. Filistin’e sosyal sorumluluk yönüyle de cesaret verme amacı güttüklerini kaydeden Eroğlu, “Biz hem bu bölgeye hem de civardaki ülkelere mal satıyoruz. Belli katma değerli ürünleri burada üretelim. Daha yüksek katma değeri de Türkiye’den gönderip satalım. Buradaki istihdama da katkımız olur. Bu düşünceyle teknik ekibi topladık.” ifadelerini kullandı. Filistin’deki eğitim seviyesinin Türkiye’den üstün olduğunu söyleyen Eroğlu, Filistinlilerin Türkiye’ye iş yapmak istediklerini anlattı. Hammaddeyi İsrail’den aldıklarını ve bu konuda bir sıkıntının olmadığını ifade eden Eroğlu, işadamına düşen görevin istihdam oluşturmak ve bölgede çalışarak ekmeğini kazananların orada kalmasını sağlamak olduğunu kaydetti. Filistin halkının kendi markaları olan ‘Made in Palestinian’ adıyla ürünlerini gördüklerinde gurur duyduklarını kaydeden Eroğlu, “Bu tablo bizi yatırımın ekonomik değeri kadar mutlu ediyor. İyi ki bu tesisi açmışız.” dedi.

    Dışa bağımlılığın yüksek olduğu plastik sektöründe kullanılan petrol türevi hammaddelerin üretici ülkelerle yapılacak antlaşmalarda Türkiye’de özel bir bölgede katma değerli ürünlere dönüştürülmesi hedefleniyor. Bu çerçevede Suudi Arabistan’la önemli bir işbirliğinin olgunlaşmaya başladığını kaydeden Sem Plastik Genel Müdürü Yavuz Eroğlu, “Türkiye’de Suudi Arabistan’a yakın Gaziantep’i özel bölge ilan edebilir. Her iki ülkeden yatırımcılar buraya ortak plastik üretim tesisleri, plastik işletim tesisleri kurabilir. Hammadde Türkiye’de de üretilsin. O bölgede ürettiğimiz maddelerin hepsi ihracata yönelik, iç satışa yönelik işlensin ve dünyaya satılsın.” dedi. Skytürk360 TV’de yayınlanan Üç Nokta programına katılan Eroğlu’na göre projeyle Suudi Arabistan ihtiyaç duyduğu plastik ürünleri de daha hesaplı temin ederken ihtiyacı olan 7 milyon ton plastiğin sadece yüzde 15’ini üretebilen Türkiye’nin döviz kaybı da azalacak. Avrupa’nın en büyük plastik işleyicisi konumundaki Türkiye, proje tamamlandığında dünyanın en büyük plastik üssü haline gelecek. Projenin cari açığı ciddi miktarda azaltacağını kaydeden Eroğlu, “Projeyle hem Türkiye kazanıyor hem  Suudi Arabistan. Bölgesel bir güç oluşturuluyor.” dedi.

    Dubai’de davetli olarak iştirak ettiği petrokimya konferansında “Ortadoğu ülkeleri plastik üreticilerini nasıl kendine çeker, anlatır mısınız?” sorusu ile karşılaşan Eroğlu, şu cevabı verdiğini aktardı: “Onlara ‘Sizin buraya çekmeniz çok zor. Siz dev petrokimya şirketlerine güven veriyorsunuz. Küçük yatırımcıya, kanunlarınız, ticaret ortamlarınız güven vermiyor. Plastik sektörü orta, büyük, küçük işletmelerden oluşuyor. Bunun yerine gelin Türkiye’de birlikte üretelim. Hammadde sizde. Üretim altyapısı bizde’ dedim.” Türkiye’ye ihracat pazarlarında Avrupa’da en büyük rakibin Almanya olduğunu ifade eden Eroğlu, Türkiye’nin bu açıdan model olarak Almanya’yı seçmesini doğru bir politika olarak yorumladı.

‘Plastiği, cam ve demir-çelik lobisi kötülüyor’

Son dönemde plastik ürünler aleyhine sürdürülen kampanyanın arkasında büyük grupların yer aldığı cam ve demir-çelik endüstrisinin olduğunu iddia eden Eroğlu, Dünya Sağlık Teşkilatı’ndan Avrupa Birliği’ne kadar her otoritenin onayını almış bir üretim şeklinin bu şekilde yıpratılmasını manidar buluyor: “Büyükler, hallerinden memnunken küçük firmalar bir plastik şişe yahut bardak üretiyor onun pazarından alıyor. Tabii rahatsız edici bir sonuç devler açısından. Oysa bu ürünlerin hepsi riskleri en aza indirecek şekilde üretiliyor. Plastik zararlı olsa dünya yasaklardı.” Firma, Türk Hava Yolları dahil dünyanın en büyük 10 havayolu şirketinin 7 tanesinin uçaklarında kullanılan plastik tabak, bardak, çatal gibi yemek servisi ürünlerini üretiyor. ZAMAN EKONOMİ SERVİSİ

http://www.zaman.com.tr/ekonomi_filistinde-uretiyor-israile-de-satiyor_2058212.html

 

Yavuz Eroğlu Sem plastik Filstin Plastik

 
 
WhatsApp ile paylaş WhatsApp ile paylaş