Sem Plastiğin Filistin´deki yatırımı

ARİF BAYRAKTAR İSTANBUL   -   09.01.2012

sem plastik yavuz eroğlu

Filistin'de yatırım yapan ilk Türk şirketi SEM Plastik, 1,2 milyonu bardak olmak üzere 3 milyon adet plastikeşya üretiyor. Buradaki ürünlerin büyük bir kısmı başta İsrail olmak üzere çevre ülkelere satılıyor. Kriz sürecinde büyümesini sürdüren şirket, Silivri'ye ambalaj fabrikası kurmaya hazırlanıyor.

Küresel krizin başladığı 2008 yılı sonunda Filistin'e 4 milyon dolar yatırımla fabrika kuran SEM Plastik, buradan İsrail ve çevre ülkelere mal satıyor. Filistin'in ilk Türk yatırımcısı olduklarını söyleyen SEM Plastik'in yeni kuşak yöneticisi Yavuz Eroğlu, fabrikayı bereketiyle hatırlanan Halil İbrahim'in şehri El-Halil'de Filistinli ortakları Hatem Hassume ile birlikte kurduklarını kaydetti.

Sem plastik yavuz eroglu

SEM Plastik, 400 metrekare kapalı alana sahip fabrikada 1,2 milyonu plastik bardak olmak üzere 3 milyon adet plastik eşya üretimi gerçekleştiriyor. Şirketin Genel Müdürü Eroğlu, burada 30 Filistinliyi de istihdam ettiklerini ifade etti. Babasından devraldığı şirketi, 'Savaş, her haliyle işadamı için tehdittir. İşadamını besleyen tek şey ise barıştır.' felsefesiyle büyütmeye devam ettiğini vurgulayan genç işadamı, fabrikadaki üretim sürekliliğini sağlamak açısından taktik olarak İsrail'den de hammadde tedarikinde bulunduklarını kaydetti. SEM Plastik, 2008-2010 yılları arasında ortalama her yıl yüzde 73 büyüyerek dikkatleri üzerine çekmişti. Bu sayede Türkiye'nin en hızlı büyüyen şirketleri arasına girerek ödüllendirilen şirketin yöneticisi, yakaladıkları bu büyümede 'yokuş' diye tarif edilebilen krizde koşmuş olmalarının etkisi olduğunu ifade etti. "Daha somut söylemek gerekirse son üç yılda, krizde, 12 milyon Euro'luk yatırım yaptık." diyen Eroğlu, bu adımların karşılığını çok çabuk aldıklarını söyledi. Şirket, krizin konuşulduğu 2008-2010 yıllarında günde 1 milyon 500 bin tabak kapasiteli TFT 1.000 ile 2 milyon 800 bin adet bardak kapasiteli inline hat yatırımını devreye aldı. Bu sayede 2008'i sektörünün ihracat lideri olarak kapatan şirket, aynı yıl Filistin'de fabrika kurdu. 2009'de enjeksiyon kapasitesi full elektrik hızlı makinelerle genişletildi. 2010'da baskılı yoğurt kaplarına yatırım kararı alan şirket, bu yıl da çeşitli sınıflardaki makine alımını sürdürdü. Geçen sene 100 milyon lira değerinde 18 bin tonluk plastik üretimi yaptıklarını belirten Yavuz Eroğlu, üretiminin yüzde 35-40'lık bölümünü ihraç ettiklerini kaydetti. Şirket geçen yıl, 85 ülkeye 22 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 'Kullan at' sektöründe pazar lideri, ambalaj sektöründe de ilk üçte yer alan SEM Plastik, 2012'de de yatırımlara devam edecek. THY, Emirates, Lufthansa gibi dev havayolu şirketlerinin plastik yemek takımlarını da üreten şirket, İstanbul Silivri'de 25 bin metrekarelik alanda bir ambalaj fabrikası kurmaya hazırlanıyor.

Yıl içinde faaliyete alınacak fabrikanın, çıkması muhtemel yeni yasa ile başta et olmak üzere birçok gıda ürününün mecburi olarak ambalajlanacak olması sebebiyle tam kapasite çalıştırılması planlanıyor. Silivri'de, 10 milyon dolarlık yatırımla kurulacak fabrikada et, balık ve süt için tercih edilen protein ambalajları üreten makineler yer alacak. Fabrikanın yaklaşık 300 kişiyi istihdam edeceği öngörülüyor.

 

 

Sem Plastik Yavuz Eroğlu Zaman Gazetesi

 
     
 
WhatsApp ile paylaş WhatsApp ile paylaş